2018 yılında Youtube’ye rakip olarak pazara giren IGTV, artık içerik üreticilere reklam gelirleri üzerinden pay verecek. İçerisinde Türkiye’nin de yer aldığı bazı ülkelerde reklam ve satın alınabilir rozet sistemi denenecek. İlk etapta bu modelde yer alacak içerik üreticisi sayısı 200 ile sınırlandırıldı ama ilerleyen dönemlerde bu sayı daha da artacak.
Instagram IGTV’ye ağırlık vermeye başlıyor
İki seneden beri hayatımızda olan IGTV, çoğu zaman Instagram’ın kendisi tarafından gölgede bırakılıyor. Uzun videolar için kullanılan IGTV, aura olarak ne bir Story ne de Youtube etkisi bırakamadı şu zamana kadar. Ama artık bu durum değişecek gibi duruyor. Gelir paylaşımı modeliyle birlikte IGTV’ye ağırlık vereceği düşünülen şirket, uzun vadede ünlü isimleri bu platfrom için içerik üretmeye teşvik etmeyi, pazar lideri Youtube’den büyük bir pay almayı hedefliyor.
Instagram için bu süreç kulağa oldukça güzel gelse de işin diğer tarafında kullanıcılar için deneyim kısmında şüpheler bulunuyor. Çünkü bu model, işin doğası gereği daha fazla reklam demek.
Uçaktan paraşütsüz nasıl atladım? Reklamlardan sonra
Evet artık IGTV’de izlemek istediğiniz içerikler hep reklamlardan sonra. Peki tüketicilerin reklamlarla arası nasıl? Bir kısım adblocker gibi uygumalarla Youtube reklamlarını engellemiş vaziyette, en azından masaüstü bilgisayarda. Diğer bir bölüm de 5. saniye dolar dolmaz reklamı atlamakta ya da Youtube’nin üst üste reklam özelliğini eleştirmekte. Bu noktada IGTV nasıl bir algoritma kuracak biz de merak içerisindeyiz.
IGTV ve yeni paylaşımlı kazanç modeli hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Bu model Instagram’a IGTV için beklediği büyüme ivmesini kazandırabilecek mi?
Comments