top of page
Ara

Pazarlamada İlişkilendirme Modellemesi Neden Önemli?

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2021



Potansiyel ve normal müşterinize ne kadar yakın olursanız iyi bir pazarlamacı unvanına bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Etkileşimin önemli kısımlarına ayak basarak ve doğru zamanda kampanyalar yaparak pazarlama stratejinizi geliştirebilir, çeşitli ilişkilendirme modellemesi kullanarak markanıza rehber alarak müşterileriniz ile bağınızı güçlendirebilirsiniz.

Pazarlama çabanızı ve müşterilerin satın alımını doğrudan etkileyen kanallar ve mesajlar vardır. Bir marka, sunduğu hizmet ve ürünleri müşterisine farklı kanallar üzerinden tanıtabilme ve satabilme ihtiyacı duyar. Pazarlamada tüm bu tanıtma ve satın alma araçlarına ilişkilendirme modellemesi adı verilir. 

Operasyonel pazarlama rollerinin karmaşık halini engellemek ve çok kanallı satışı etkili kullanabilmek için devreye ilişkilendirme modellemeleri girer. Birçok modelleme türüne rağmen en yaygın kullanılanları şunlardır:

1- İlk Etkileşim İlişkilendirme Modellemesi

İlk etkileşim ilişkilendirme modellemesi, dönüşüme giden yolda tüm krediyi ve satıştan elde edilen gelirin tamamını müşterinin etkileşimde bulunduğu ilk kanala, ilk temas noktasına verir. Müşterileriniz, markanızla olan ilk etkileşimden sonra daha fazla bilgi alabilmek için araştırma aşamasına geçerler. Onları kaybetmemek adına müşterilerinizin karar verme süreçlerinde aktif olmalı, rakip firmada aradığı diğer ürünleri bile takip etmeli, sosyal medya ve internet reklamları ile sık sık karşılarına çıkmalısınız.

Bu modeli kullanırken dönüşüm kanallarınızda hiçbir veriye sahip olmazsınız. Bu yüzden diğer modelleme türlerine göre oldukça zordur. Anında dönüşüm elde edebilmek ve akılda kalabilmek adına diğer çalışmaların etkisini dikkatle takip etmeniz gerekir.

2- Son Etkileşim İlişkilendirme Modellemesi

İlk etkileşim ilişkilendirme modellemesinin tam tersidir — tüm krediyi ve satıştan elde edilen gelirin tamamını müşterinin dönüşümden önce etkileşimde bulunduğu son temas noktasına verir. Müşterilerinizin ürününüzü veya hizmetinizi satın almadan önce, çalışmalarınızı internet aracılığı ile keşfetmeleri gerekir. Sizi arama sonuçlarından mı yoksa sosyal medyadan mı öğrendiğini bilemezsiniz. 

Son etkileşim, her zaman doğru çıkarımlar veren bir model olmadığı için ve pazarlama kanallarının katkısının anlaşılmasını zorlaştırdığı için diğer modelleme türlerine göre daha etkisizdir.

3- Doğrusal İlişkilendirme Modellemesi

Bir müşterinin satın alma yolculuğu boyunca etkileşimde bulunduğu tüm kanallara ve temas noktalarına eşit kredi veren bir çoklu temas ilişkilendirme türüdür. Satıştan elde edilen geliri de müşterinin te asta bulunduğu noktalara eşit olarak dağıtır. Her ne kadar tim temas noktalarına eşit pay versede yatırım getirisini hesaplamada yine doğru bir ilişkilendirme modeli olmayacaktır.

4- Zamanla Bağlı Azalma İlişkilendirme Modellemesi

Zamana bağlı ilişkilendirme modellemesi, bir dönüşüme katkıda bulunan tüm temas noktalarına kredi verir ve ayrıca her temas noktasının gerçekleştiği zamanı dikkate alır; dönüşüm zamanına en yakın olan temas noktaları en fazla ağırlıklandırılır. En dengeli ve mantıklı modelleme türüdür. Müşteriye dokunduğunuz ilk an çok önemlidir ve gelecekte yapılan etkileşimleri büyük ölçüde etkiler. Bu modelleme bir zincirlemedir. Bir kanal dönüşüm tarihine yaklaştıkça, dönüşüm üzerindeki değeri de o kadar artacaktır. Bu modellemenin dezavantajı ise, ilk etkileşimin kuvvetsiz olması demek ve beraberinde diğer etkileşimleri de güçsüz kılacak demektir.

5- Çoklu İlişkilendirme Modellemesi

Çoklu ilişkilendirme modellemesi güçlüdür çünkü müşterinin satın almaya karar verene kadar olan yolculuğu boyunca müşterinin etkileşimde bulunduğu her kanalı ve temas noktasını hesaba katar. Size bu kanallardan ve temas noktalarından hangisinin en etkili olduğunu söyler ve bir müşteriyi etkilemek için birlikte nasıl çalıştıklarına dair fikir verir. Pazarlama planınızı ve yatırım getirinizi en doğru şekilde yorumlayabileceğiniz bir ilişkilendirme türüdür

Bir müşteri dönüşüm yapmaya karar verene kadar etkileşimde bulunduğu her kanalı ve temas noktasını hesaba katar. Tüm bu modeller size bu kanallardan ve temas noktalarından hangilerinin etkili olduğunu ve müşteriyi etkilemek için marka pazarlamasında nasıl fikirlere ihtiyacınız olduğu konusunda yardımcı olur.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 216 999 35 86

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page